Πριν μερικές ημέρες επιστρέψαμε από το ταξίδι μας στα Κύθηρα, ένα νησί πραγματικά μαγικό.
Ο χειμώνας που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολος και είχαμε οικογενειακώς ανάγκη από λίγες στιγμές ξεκούρασης . Λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα, αναζητούσαμε έναν προορισμό σχετικά βατό που θα απαιτούσε μονάχα ένα μεταφορικό μέσο. Τα Κύθηρα ήταν ο ιδανικότερος!
Στην Κρήτη υπάρχει καράβι που συνδέεται με τα Κύθηρα και ξεκινάει από το Καστέλι Κισάμου του Νομού Χανίων. Σε αυτό επιβιβαστήκαμε και μέσα σε 4 μόλις ώρες βρισκόμασταν στο λιμάνι των Κυθήρων – το Διακόφτι.
Τα Κύθηρα, γνωστά και με την παλαιότερη ενετική ονομασία Τσιρίγο, είναι επίσης ξακουστά και ως το νησί της Αφροδίτης.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, όταν έπεσαν σε αυτήν τα αποκομμένα από τον Κρόνο γεννητικά όργανα του πατέρα του Ουρανού. Στη συνέχεια, τα κύματα παρέσυραν την Αφροδίτη στην Πάφο της Κύπρου, όπου επίσης λατρεύτηκε ως θεά προστάτιδα του νησιού.
Ως νησί λοιπόν της Αφροδίτης τα Κύθηρα δεν μπορούσαν παρά να έχουν θεϊκή ομορφιά!
Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας από την πρωτεύουσα του νησιού , την Χώρα και το κοσμοπολίτικο Καψάλι, το παραθαλάσσιο χωριό, ακριβώς από κάτω. Περιπλανηθήκαμε στα γραφικά σοκάκια, με τα τουριστικά μαγαζάκια και τις καφετέριες.
Στενά σοκάκια με ολόλευκα σπιτάκια, ενετικά κτίρια, παλιά αρχοντικά και κατοικίες παλιών ευγενών και στην κορυφή του λόφου το ενετικό κάστρο να δεσπόζει!
Το κάστρο ή “Φορτέτσα” χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν στα Κύθηρα κυριαρχούσαν οι Βενετοί. Το “Μάτι της Κρήτης” όπως το ονόμαζαν λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρατηρώντας την κίνηση των καραβιών σε τρία πελάγη ταυτόχρονα, Ιόνιο, Αιγαίο και Κρητικό χτίστηκε σε διάφορες φάσης της ιστορίας του νησιού αλλά το μεγαλύτερο και κυριότερο τμήμα με την πρόσοψη χτίστηκε το 1503 από τους Βενετούς, οι οποίοι το επισκεύασαν και το ανασυγκρότησαν.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο και διατηρεί έγγραφα από το 16ο αιώνα, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην είσοδο της Χώρας.
ΚΑΨΑΛΙ
Όταν μεσημέριασε, κατηφορίσαμε προς το Καψάλι για μια δροσερή βουτιά στον όμορφο, βραβευμένο με γαλάζια σημαία κόλπο του και για φαγητό στα παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Στο Καψάλι χτυπά και η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού.
Μιλώντας για το Καψάλι, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και τον ναό του Αγίου Ιωάννη που μοιάζει σφηνωμένος μέσα σε έναν κάθετο βράχο, πάνω από το γραφικό λιμάνι του Καψαλιού και σε υψόμετρο 100 μέτρων περίπου . Ανεβαίνοντας τα λίθινα σκαλοπάτια φτάνει κανείς στην είσοδο του ναού.
Ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε μια μικρή σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση εδώ άρχισε ο Άγιος τη συγγραφή της Αποκάλυψης πριν πάει στην Πάτμο, διωκόμενος από την Ρώμη.
Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει, πέρα από την θέση του μικρού ναού, είναι ότι λέγεται πως καιρού επιτρέποντος η θέα από το κεφαλόσκαλό του, φτάνει ακόμη και μέχρι την Κρήτη, ενώ, φυσικά, πιο εύκολα ορατά από το σημείο είναι τα πιο κοντινά Αντικύθηρα.
Όπως βλέπετε τα αξιοθέατα των Κυθήρων είναι πολλά και περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Εμείς θα σας παραθέσουμε τα κυριότερα απο αυτά και ελπίζουμε να συμφωνήσετε μαζί μας.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΛΙΔΟΝΙ
Μικρό και ήσυχο κολπάκι με διάφανα νερά. Ιδανική λύση για τις μέρες που φυσάει.
Τα βράχια που υψώνονται στην άκρη της παραλίας προσφέρονται για θαλάσσια σπορ, (όπως π.χ. τραβέρσα). Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΑΛΚΟΣ
Όμορφη οργανωμένη παραλία, με κρυστάλλινα νερά. Τα βράχια στη θάλασσα είναι ότι πρέπει για ατελείωτες βουτιές.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΔΙ
Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού (και προσωπικά η αγαπημένη μου) είναι το Καλαδί. Βοτσαλωτή, με διάφανα νερά, χωρίζεται από βράχους και σπηλιές σε τρία μέρη, δημιουργώντας ένα μαγευτικό σκηνικό.
Θα χρειαστεί να κατεβείτε 164 λίθινα σκαλοπάτια για να φτάσετε εκεί, οπότε καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες, καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη.
ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ
Ένα άκρως δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο στα βορειοανατολικά του νησιού, που συγκεντρώνει πολλά καταλύματα και μαγαζιά. Διαθέτει όμορφη ρηχή και αμμώδη παραλία (ιδανική για παιδιά).
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται πολλές ακόμα πανέμορφες ακτές, όπως η Φυρή Άμμος (Αγίας Πελαγίας), με την κόκκινη άμμο και τα βότσαλα και η παραλία Κακή Λαγκάδα.
Στην περιοχή καταλήγει το φαράγγι της Κακιάς Λαγκάδας, ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε.
ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ
Η Παλαιόχωρα είναι η ερειπωμένη μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα των Κυθήρων, η οποία επί Βυζαντινής εποχής ονομάζονταν Άγιος Δημήτριος. Αυτή η μικρή πόλη χτίστηκε το 12ο αιώνα από Μονεμβασίτες στην βορειανατολική πλευρά του νησιού, πάνω από ένα μεγάλο γκρεμό. Στέκεται στην κορυφή του βουνού, μπροστά στο θαυμάσιο φαράγγι Κακό Λαγκάδι, όπου ενώνονται δυο χαράδρες.
Η Παλαιόχωρα είναι οχυρωμένη και βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από των γύρω λόφων για να μη φαίνεται από την θάλασσα και να είναι προστατευμένο από τις συχνές επιθέσεις πειρατών. Παρά τη φυσική προστασία της πολιτείας και την οχύρωσή της, ο διάσημος Τούρκος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατάφερε να την ανακαλύψει το 1537. Έκαψε όλη την πολιτεία και πούλησε τους κατοίκους για σκλάβους. Το μέρος θεωρήθηκε καταραμένο από τότε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά.
Στην Παλαιόχωρα σήμερα έχουν μείνει ερείπια οχυρώσεων και μεγάλου αριθμού κτισμάτων. Όλα δείχνουν ότι εδώ βρισκόταν μια σπουδαία καστροπολιτεία. Μεταξύ των ερειπίων βρίσκονται τα κατάλοιπα εννέα εκκλησιών. Κάποιες από αυτές έχουν πολύ ενδιαφέροντα εσωτερικό ζωγραφικό διάκοσμο. Μεταξύ αυτών ο ναός της Αγία Βαρβάρας άριστο δείγμα Μονεμβασιώτικης αρχιτεκτονικής φημισμένος για τις ιδανικές αναλογίες του. Υπάρχουν ερείπια και άλλων εκκλησιών εκτός των τειχών.
ΠΗΓΗ: Kastrologos
ΑΒΛΕΜΟΝΑΣ
Ίσως και το ομορφότερο παραθαλάσσιο χωριό του νησιού.
Στο γραφικό λιμανάκι του μπορείτε να κολυμπήσετε σε έναν μικρό κολπίσκο που βρίσκεται στο κέντρο του Αβλέμονα.
Ιδανικός χώρος για βουτιές από τα βράχια, που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, αλλά και για χαλάρωση και φαγητό σε μια από τις ξακουστές ψαροταβέρνες.
Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι λίγο έξω από την θάλασσα του Αβλέμονα ναυάγησε το Σεπτέμβριο του 1802 το πλοίο Μέντωρ, με το οποίο ο λόρδος Έλγιν μετέφερε τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Έτσι για ένα διάστημα τα μάρμαρα βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας των Κυθήρων μέχρι που τα ανέλκυσαν δύτες από τη Μάλτα.
ΔΙΑΚΟΦΤΙ
Το Διακόφτι αποτελεί το βασικότερο λιμάνι των Κυθήρων. Τα νερά εκεί είναι ρηχά και γαλαζοπράσινα και το χρώμα της άμμου κατάλευκο. Αποτελεί ιδανική παραλία για μικρά παιδιά λόγω του μικρού βάθους.
Το Διακόφτι οφείλει την ονομασία του στην παρακείμενη νησίδα που φέρει το ίδιο όνομα. Η νησίδα συνδέεται με τα Κύθηρα μέσω μιας τσιμεντένιας γέφυρας και δημιουργεί ένα όρμο.
Στο Διακόφτι βρίσκεται και το ναυάγιο που έγινε πριν από μερικά χρόνια λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι, οπότε και παρέμεινε και έγινε ένα από τα σύγχρονα εκθέματα του νησιού.
Ήταν 29 Αυγούστου 2000, όταν το πλήρωμα του πλοίου είχε μεθύσει, με αποτέλεσμα το “Nordland” να προσαράξει στη νησίδα Δραγονάρες. Το πλοίο βρίσκεται ημιβυθισμένο, έξω από το λιμάνι Διακόφτι των Κυθήρων. Η πρύμνη του είναι σε βάθος περίπου 30 μέτρων και η πλώρη του είναι εκτός θάλασσας. Είναι κάτι που εξιτάρει τους δύτες και έχει καταστεί πλέον πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ
Στα Κύθηρα θα βρει κανείς πανέμορφους ναούς και μοναστήρια. Η Παναγία Μυρτιδιώτισσα, προστάτιδα του νησιού, είναι κάποιο από αυτά.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ
Ο Μυλοπόταμος είναι γνωστό ως το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων. Η κεντρική πλατεία έχει ωραία σκιά από πλατάνια.
Τρεχούμενα νερά και μια υπέροχη αρχιτεκτονική είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού.
Από τον Μυλοπόταμο θα βρείτε και το δρόμο που θα σας οδηγήσει στον καταρράκτη της Φόνισσας, ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα του νησιού.
Επίσης, από εκεί μπορείς πας και στην μεσαιωνική Κάτω Χώρα με το Ενετικό κάστρο.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ
Μία πανέμορφη παραλία που συνδυάζει άμμο και βότσαλο. Στα βράχια υπάρχουν μικρές σπηλιές που προσφέρουν σκιά.
Είναι ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα.
ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΥΡΡΗ ΑΜΜΟΣ
Υπέροχη παραλία με κόκκινο χρώμα στην άμμο και στα βότσαλα και κρυστάλινα νερά.
Με το κανό είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε καλύτερα και να εξερευνήσουμε τις εντυπωσιακές σπηλιές της.
ΓΕΦΥΡΕΣ
Τα Κύθηρα έχουν μικρά και μεγαλύτερα γεφύρια. Απο αυτά πιο εντυπωσιακή είναι η γέφυρα Κατουνίου.
Κτίστηκε την περίοδο της Αγγλοκρατίας και είναι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο. Το μήκος του φτάνει τα 110μ. το ύψος του τα 15μ. και το πλάτος τα 6μ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι στηρίζεται σε 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία και 12 θυρίδες!
Ο μύθος θέλει τον Άγγλο διοικητή να ερωτεύεται παράφορα μία όμορφη νέα από τον ομώνυμο οικισμό. Εκείνος ήταν που αποφάσισε να χτιστεί κοντά στο σπίτι της η γέφυρα. Κάθε μέρα πήγαινε για να επιτηρεί τα έργα και να μπορεί να βλέπει την κοπέλα. Ο μύθος αυτός της όμορφης τσιριγωτοπούλας είναι μέχρι και σήμερα ζωντανός!
ΠΟΤΑΜΟΣ
Το κεφαλοχώρι του νησιού είναι ο Ποταμός. Παρουσιάζει σημαντικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί παλιά αρχοντιά του νησιού, το ενετικό φρουραρχείο και το νεοκλασικό κτίριο του Νηπιοτροφείου.
Αν βρεθείτε εκεί την Κυριακή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά το μεγάλο Παζάρι, που στήνεται στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του, με τους ντόπιους παραγωγούς να πωλούν κάθε λογής τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το βραβευμένο διεθνώς Μέλι Κυθήρων, το πασίγνωστο πλέον Τσιριγώτικο λαδοπαξίμαδο με τις διάφορες παραλλαγές του και τη γευστική Φατουράδα, το ηδύποτο του νησιού, που φτιάχνεται από τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα και αρωματίζεται από μανταρίνι, πορτοκάλι ή βερίκοκο.
Στα παραδοσιακά γλυκά ξεχωρίζουν οι Ροζέδες, βάση των οποίων είναι το μέλι Κυθήρων, με αμύγδαλα και ζάχαρη και το Παστιτσέτο, ένα ονομαστό γλυκό του νησιού που παρασκευάζεται από φρέσκο βούτυρο, βανίλια και κυδώνι και η Πάστα μύλου, (επειδή άλεθαν στο μύλο τα αμύγδαλα).
Τα Κύθηρα είναι γεμάτα με γραφικούς οικισμούς, παραθαλάσσια χωριά, υπέροχες παραλίες με καταγάλανα νερά, μικρά και μεγάλα σπήλαια. Υπήρχαν, ωστόσο και ονομαστά αξιοθέατα του νησιού που εμείς δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε.
Έτσι λοιπόν, όπως λέει (παραφρασμένα) και το γνωστό άσμα «Στα Κύθηρα ποτέ δεν είδαμε…»:
1)Τον καταρράκτη της Φόνισσας (ο μύθος αναφέρει πως η ονομασία «καταρράκτης της φόνισσας» προήλθε όταν στην κορυφή του γκρεμού απ’ όπου πέφτει το νερό, μάλωναν δυο γυναίκες και η μία απ’ αυτές έσπρωξε την άλλη και την σκότωσε).
Είχα διαβάσει ότι πρόκειται για παραμυθένιο μέρος και ειλικρινά δεν έβλεπα την ώρα να το επισκεφτούμε. Δυστυχώς, όταν φτάσαμε μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το νερό είχε στερέψει και ήταν κάθε άλλο παρά μια δροσερή όαση στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ωστόσο, η πλούσια βλάστηση και τα σκιερά μονοπατάκια μας αποζημίωσαν ως ένα βαθμό.
2)Το Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το γραφικό χωρίο του Μυλοποτάμου με κατεύθυνση την παραλία του Λιμνιώνα.
Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας όπως ονομάστηκε λόγω της τοπικής παράδοσης, που λέει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας σε αυτήν την τοποθεσία. Δεν αποκλείεται όμως αρχικά τα σπήλαια με το όνομα αυτό να ήταν αφιερωμένα στην “του θεού σοφία” και με την παρέλευση των ετών να επήλθε ταύτιση του ονόματος με την αγία της εκκλησίας .
Σύμφωνα με χαρτογράφηση η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 2000 τ.μ. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα τμήμα, το οποίο έχει μήκος 200 μέτρα περίπου. Στην είσοδο του σπηλαίου σας υπάρχουν μορφές αγίων σε φυσικό μέγεθος, ζωγραφισμένες τον 13ο αιώνα. Το εσωτερικό είναι γεμάτο εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν καταφέραμε να δούμε, καθώς μολονότι κατηφορίσαμε ολόκληρο τον ελικοειδή δρόμο όπου στα αριστερά σου υπήρχε γκρεμός. Συναντήσαμε μία πινακίδα στην είσοδο που μας πληροφορούσε ότι το σπήλαιο είναι κλειστό!
3) Την βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Το συγκεκριμένο μέρος δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε από δική μας υπαιτιότητα, καθώς είχαμε βγει εκτός χρόνου και προγράμματος.
Αξίζει να αναφερθεί οτι στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι ανθισμένο παντού το τοπικό “λουλούδι” του νησιού η “Σεμπρεβίβα” η οποία φιγουράρει στα περισσότερα τουριστικά αναμνηστικά.
Τα Κύθηρα (Τσιρίγο για τους Ενετούς ή νησί της Αφροδίτης για τους Αρχαίους) είναι έρωτας!
Φύγαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις και εντυπώσεις και πραγματικά τα θεωρούμε ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές!
Τι απολαυστική ανάρτηση. Φέτος πήγαν και οι κουμπάροι μας και το απόλαυσαν πολύ! Θα μπει στα must για επόμενα καλοκαίρια! Κάλη
Τα Κύθηρα είναι πανέμορφα! Πράγματι να το επιδιώξετε να πάτε, θα ενθουσιαστείτε!!