Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι ανυπομονούμε να γευτούμε και πάλι τα αγαπημένα μας δροσιστικά ροφήματα. Αν έχετε ακόμη αρκετά λεμόνια στο σπίτι σας (όπως εξάλλου και εμείς) και δεν τα εξαντλήσατε φτιάχνοντας γλυκά (για συνταγές δες εδώ), σας προτείνουμε να τα αξιοποιήσετε διαφορετικά. Πως? Μα, φτιάχνοντας ροφήματα!!!
Ένα λικέρ πραγματικά εύγεστο και δροσερό είναι το λικέρ λεμόνι. Μπορεί να σερβιριστεί ως χωνευτικό, να συνοδεύσει ορεκτικά, να εμπλουτίσει με το άρωμα του άλλα γλυκά. Πραγματικά είναι σκέτη απόλαυση! Η συνταγή που ακολουθεί είναι ίσως η πιο εύκολη που θα συναντήσετε…
Λικέρ Λεμόνι.
Υλικά:
- Περίπου 10 λεμόνια (όσο πιο αρωματικά γίνεται)
- 1 λίτρο ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα καλής ποιότητας
- 500γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα ξεφλουδίζουμε με τον αποφλοιωτή της πατάτας ή με κοφτερό μαχαίρι (μόνο το κίτρινο μέρος, διαφορετικά το λικέρ μας θα πικρίσει). Τις φλούδες αυτές τις βάζουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο μαζί με το οινόπνευμα και το φυλάμε σε σκιερό μέρος για 10 ημέρες. Όταν παρέλθει το διάστημα αυτό, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα βράζουμε να γίνουν σιρόπι (για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και προσθέτουμε το οινόπνευμα μαζί με τις φλούδες. Αφού το κρατήσουμε έτσι για μερικές ώρες, αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού, φιλτράρουμε το λικέρ μας και το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Όμως έχουμε δροσιστική πρόταση αντίστοιχα και για τους μικρούς μας φίλους που δεν καταναλώνουν αλκοόλ!
Μα σπιτική λεμονάδα βεβαίως, βεβαίως… Κάνει θραύση!
Σπιτική λεμονάδα.
Υλικά:
- 500 ml φρεσκοστυμμένο λεμονιού
- 500 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (χωρίς να πάρει βράση). Περιμένουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Στύβουμε τα λεμόνια και σουρώνουμε το χυμό τους σε ψιλό σουρωτήρι. Ρίχνουμε το σουρωμένο αυτό χυμό μέσα στο κρύο πλέον σιρόπι ζάχαρης. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Αποθηκεύουμε τη συμπυκνωμένη λεμονάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα μπουκάλια και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Για να την σερβίρουμε ανακινούμε καταρχήν το μπουκάλι με το συμπυκνωμένο χυμό και βάζουμε σε ποτήρι 1/3 χυμό και 2/3 κρύο νερό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αν θέλουμε παγάκια.
Στην υγειά σας!!!