Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου
ΒΟΛΤΕΣ/ΕΚΔΡΟΜΕΣ, ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ

Χειμερινή βόλτα στο Οροπέδιο Ομαλού Βιάννου.

Έντονος και ο φετινός χειμώνας στη Κρήτη και λίγο πριν ξαναγίνει και πάλι το κρύο τσουχτερό (όπως σήμερα), σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε τις αλκυονίδες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας για μία ημερήσια εκδρομούλα.

Αυτή τη φορά ο προορισμός μας ήταν στα νότια του νομού Ηρακλείου, το χωριό Κάτω Σύμη και το μικρό οροπέδιο του Ομαλού (μικρό για να ξεχωρίζει από το αντίστοιχο οροπέδιο του Ομαλού στα Χανιά).


Η πρώτη στάση στην εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε στον Αμιρά Βιάννου όπου και συναντήσαμε το μνημείο εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Διαβάστε την ιστορία αναφορικά με αυτό:

Μετά τη Μάχη της Κρήτης, η Ανατολική Κρήτη περιήλθε σε Ιταλική Κατοχή. Οι Ιταλοί γενικά δεν είχαν ιδιαίτερη παρουσία στη Βιάννο και αυτό ευνόησε την δράση ομάδων αντίστασης. Στις αρχές του 1943, οι πληροφορίες ότι οι Σύμμαχοι έχουν σκοπό να εισβάλουν στην Κρήτη, οδήγησαν τους Ιταλούς στην εγκατάσταση φρουρίων στην περιοχή. Το Μάιο του 1943, οι Γερμανοί κατασκεύασαν ένα φυλάκιο με 3 άνδρες στην Κάτω Σύμη. Στις 10 Σεπτεμβρίου, αντάρτες με αρχηγό το Μανώλη Μπαντουβά, σκότωσαν τους δύο στρατιώτες.

Όταν τα νέα έφτασαν στους αξιωματικούς, διατάχθηκε μονάδα πεζικού να μεταβεί στο σημείο για να διερευνήσει το περιστατικό. Στο φαράγγι της Κάτω Σύμης όμως είχε στήσει ενέδρα ο Μπαντουβάς με 40 άνδρες, περιμένοντας τους Γερμανούς. Το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου, οι Γερμανοί δέχτηκαν επίθεση και σφοδρή μάχη κράτησε ως το βράδυ. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 84 Γερμανοί, ενώ οι αντάρτες αποσύρθηκαν στα βουνά.

Έξαλλος ο Γερμανός διοικητής Friedrich-Wilhelm Muller, γνωστός ως «Χασάπης των Κρητικών», διέταξε τα στρατεύματα του να ισοπεδώσουν την επαρχία της Βιάννου και να εκτελέσουν όλους τους άνδρες μεγαλύτερους από 16 ετών, καθώς και οποιονδήποτε συλληφθεί στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1943, οι Γερμανικές δυνάμεις με περισσότερους από 2000 άνδρες εισέβαλαν στα χωριά της επαρχίας από διάφορες κατευθύνσεις. Στην αρχή διαβεβαίωσαν τους κατοίκους ότι οι προθέσεις τους ήταν ειρηνικές, πείθοντας πολλούς από τους άνδρες που είχαν καταφύγει στα βουνά να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν αδιάκριτα μαζικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, συλλήψεις, λεηλασίες, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και ανατινάξεις. Ακόμα και τα παιδιά, οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι δε γλύτωσαν από τη μανία της καταστροφής. Μετά την καταστροφή απαγορεύτηκε στους επιζήσαντες να θάψουν τους νεκρούς τους ή να επιστρέψουν στα χωριά τους, τα περισσότερα από τα οποία είχαν καεί ολοσχερώς.

Οι Γερμανοί εκτέλεσαν μαζικά περισσότερους από 500 άμαχους ανθρώπους από είκοσι περίπου χωριά της Βιάννου, όπως Κάτω Σύμη, Αμιρά, Πεύκος, Άγιος Βασίλειος, Άνω Βιάννος, Κρεβατάς, Καλάμι, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, κα. Σήμερα σε όλα τα χωριά θα δείτε μνημεία για τους εκτελεσθέντες κατοίκους τους.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Όταν ο στρατηγός Muller συνελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό στην Ανατολική Πρωσία, εκδόθηκε στην Ελλάδα. Μαζί με τον Bruno Brauer, Γερμανό διοικητή της Κρήτης, κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου από ελληνικό στρατιωτικό δικαστήριο και εκτελέστηκαν στις 20 Μαΐου 1947.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Ως και σήμερα δεν έχει αποδοθεί όμως ουσιαστική δικαιοσύνη των Γερμανών για αυτό το αισχρό έγκλημα πολέμου στη Βιάννο, όπως και σε κανένα άλλο μαρτυρικό μέρος της Κρήτης.

Πηγή: Μνημείο και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βιάννου – Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης cretanbeaches.com

 

Συνεχίζοντας τον προορισμό μας ανηφορίσαμε προς το πευκόδασος στην Κάτω Σύμη.

Ο δρόμος αρχικά άσφαλτος και στα μισά χωμάτινος και γεμάτος στροφές  θύμιζε περισσότερο Βόρεια Ελλάδα παρά Κρήτη. Σε αρκετά σημεία του συναντάς μικρές πηγές νερού, διάσπαρτα μελίσσια για συλλογή μελιού πεύκου, αλλά και αιγοπρόβατα να περιφέρονται.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου
Μικρός Καταρράκτης Κάτω Σύμη.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Η συγκεκριμένη διαδρομή αν και υπό άλλες συνθήκες αρκετά βατή, αυτή τη φορά λόγω πυκνής χιονόπτωσης ήταν αρκετά δύσκολη αν δεν χρησιμοποιούσες τετρακίνητο όχημα.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Μάλιστα ο δρόμος προς το οροπέδιο (ο οποίος φτάνει στη λίμνη) ήταν ανοικτός μέχρι ένα ορισμένο σημείο. Από εκεί και έπειτα συνεχίσαμε με τα πόδια.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Το οροπέδιο του Ομαλού Βιάννου ντυμένο στα λευκά ήταν μαγευτικό!

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Με τα σύννεφα να σχηματίζουν εντυπωσιακές εικόνες και τα αρπακτικά πουλιά να πετούν κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι σου, δεν μπορείς παρά να νιώσεις δέος…

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Το σκηνικό είναι ιδανικό για φωτογραφίες και παιχνίδια στο χιόνι.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

 

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου
Αγγελάκια στο χιόνι!!

Στο βάθος διακρίνεται και η εποχική λίμνη του Ομαλού, άκρως παγωμένη και εντυπωσιακή, η οποία διατηρείται μέχρι τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

 

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κατά την επιστροφή μας δεν παραλείψαμε να κάνουμε ακόμα μια στάση.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Αυτή τη φορά για φαγητό σε μια από τις ταβερνούλες του χωριού Κάτω Σύμη με την αυθεντική κρητική κουζίνα.

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

Το Οροπέδιο Ομαλού Βιάννου είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου για διαφορετικούς λόγους.

Δοκιμάστε να το επισκεφτείτε και θα συμφωνήσετε μαζί μου!

Κάτω Σύμη - Ομαλός Βιάννου

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *