Ο χειμώνας είναι η εποχή που τα λεμόνια είναι στα καλύτερα τους. Ειδικά φέτος στην περιοχή μας παρατήρησα πως όλες οι λεμονιές ήταν ιδιαιτέρως φορτωμένες από κατακίτρινα ζουμερά λεμόνια. Ακόμα και η δική μας λεμονιά στον κήπο, η οποία είχε χρόνια να δώσει καρπούς, φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία και γέμισε με λεμόνια όλα τα κλαδιά της. Έτσι γεννήθηκε το ερώτημα: τόσα λεμόνια τι τα κάνουμε?? Η απάντηση βρέθηκε στο Google και πιο συγκεκριμένα σε συνταγές που περιέχουν λεμόνια ως κύριο συστατικό. Εμείς δοκιμάσαμε αρκετές, ξεχωρίσαμε κάποιες από αυτές και σας τις παραθέτουμε…
ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ
Υλικά
- 250 γρ. Flora Soft με βούτυρο
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- Χυμός 2-3 λεμονιών
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 5 αυγά
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- Flora Soft με βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Για το γλάσο:
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας Flora Soft με βούτυρο (λιωμένο)
- 4-5 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αλείφουμε με λίγο Flora Soft με βούτυρο μια φόρμα του κέικ με τρύπα και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμιγνύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το Flora Soft με βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να φουσκώσει το μίγμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και τέλοςτο αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σταματάμε το μίξερ, αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά, μέχρι να λιώσει η άχνη και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και περιμένουμε να σταθεροποιηθεί καλά, πρινκόψουμε το κέικ.
Πηγή: www.flora.com.gr
ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ
ΓIA TH ZYMH:
- 1 φλυτζάνι αλεύρι
- 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι .. (1 χοντρό, 1 ψιλό) ..
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 αρωματικές βανίλιες
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 200 ml. χυμό λεμονιού
- 2 – ½ φλιτζάνια νερό
- 2 – ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 ξύλο κανέλλας … (προαιρετικά) …
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο βαθμούς.
Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά, όλα τα υλικά μαζί, μέσα σε ένα κατσαρολάκι και ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ τό αλεύρι με τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το ξύσμα των λεμονιών.
Μέσα σε ξεχωριστό μπολ αναμιγνύετε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το λάδι και το χυμό τού λεμονιού. Προσθέτετε το μείγμα με τα σιμιγδάλια και ανακατεύετε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45 μέ 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά ή πίτα.
Αφού έχει περάσει ό αναγραφόμενος χρόνος ψησίματος, ελέγχετε μέ μαχαίρι αν ψήθηκε στο κέντρο ή λεμονόπιτα.
Βγάζετε την λεμονόπιτα από τον φούρνο και μετά από 15 λεπτά περίπου, τη χαράζετε σε κομμάτια και την περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο μέ κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι.
Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε και την πασπαλίζετε μέ ζάχαρη άχνη.
Πηγή: www.daddy-cool.gr
ΤΑΡΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Υλικά συνταγής
Για τη βάση:
- 1 ½ φλ. τσαγιού (200 γρ.), θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive
- 2 κ.σ. (25 γρ.) ζάχαρη ψιλή κρυσταλλική
- 7 κ.σ. (100 γρ.) βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
Για τη γέμιση:
- 3/4 φλ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
- 1 φλ. τσαγιού (110 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 340 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- σταγόνες κίτρινου χρώματος ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά, κρύα
- 1/2 φλ. τσαγιού (60 γρ.) ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- φέτες λεμονιού και φύλλο μέντας για γαρνίρισμα, προαιρετικά
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη βάση: Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι ή ταρτιέρα με διάσταση βάσης 20 ή 22 εκ. περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 165 βαθμούς. Θρυμματίζετε σε σκόνη τα μπισκότα σε multi, τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε, το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και τα αναμιγνύετε ώστε να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Αδειάζετε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και το στρώνετε ομοιόμορφα, πιέζοντάς το ελαφρώς στη βάση και τα τοιχώματά του. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λ το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
- Για τη γέμιση:Σε άλλο μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και ξύσμα λεμονιού τα αναμιγνύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ χειρός, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”.
- Σε τρίτομεγάλο μπολ βάζετε το τυρί και το χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε στο μπολ με το τυρί τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σαντιγί.
- Προσθέτετε στο μείγμα τυριού-σαντιγί το 1/3 το μείγματος λεμονιού-ζαχαρούχου καιανακατεύετε απαλά με τη μαρίζ να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού ζαχαρούχου και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνετε, προαιρετικά, τις κίτρινες σταγόνες ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε απαλά να ενσωματωθούν και χρωματίσουν ομοιόμορφα το μείγμα.Αδειάζετε το μείγμα πάνω στη ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί το μείγμα.
- Για την επικάλυψη με κρέμα λεμονιού:Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα 4 πρώτα υλικά (κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού) και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να στέκεται. Τη βάζετε σε σακούλα ή κορνέ ζαχαροπλαστικής και δημιουργείται ροζέτες περιμετρικά της λεμονόπιτας, τη γαρνίρετε με φέτες λεμονιού και με φύλλα μέντας, προαιρετικά και τη ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε.
Πηγή: www.sintayes.gr
Και οι 3 συνταγές είναι ιδιαιτέρως αρωματικές και νόστιμες. Ιδανικό συνοδευτικό για τον απογευματινό καφέ ή τσάι σας. Δοκιμάστε τις!