Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ, ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Πέρυσι περάσαμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές στο Ναύπλιο. Για οποιονδήποτε επισκέπτεται το μέρος αυτό, αλλά και γενικότερα την Αργολίδα συστήνεται ανεπιφύλακτα να επισκεφτεί και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Αρχαίας Ελλάδας!

Το διάσημο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο (περίπου 27 χλμ) και σχεδόν δύο ωρών από την Αθήνα, σε μία καταπράσινη περιοχή με  ήπιο κλίμα και άφθονα ιαματικά νερά. Δεν είναι τυχαίο που η κτίστηκε εκεί το Ασκληπιείο, έδρα του θεού-ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.

Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Τα μνημεία του αποτελούν παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και σπουδαία μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα και τον τότε γνωστό κόσμο. Η λατρεία του Ασκληπιού καθιερώθηκε εδώ τον 6ο αιώνα π.Χ.

Όπως είπαμε,η περιοχή γύρω από το θέατρο της Επιδαύρου ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως διάσημο θεραπευτικό κέντρο, αφιερωμένο στον Ασκληπιό, θεό της Ιατρικής. Μερικά από τα κυριότερα μνημεία του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου είναι:

  • Τα προπύλαια, που η κατασκευή τους ανάγεται στους μυκηναϊκούς χρόνους, ήταν κτίσμα που το αποτελούσαν δυο στοές με 6 κίονες η καθεμιά. Της μιας ήταν ιωνικού και της άλλης κορινθιακού ρυθμού.Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
  • Ο ναός του Ασκληπιού, που το κτίσιμο του κράτησε 5 ολόκληρα χρόνια. Είναι ναός δωρικού ρυθμού μέσα στον οποίον υπήρχε και το κατασκευασμένο από τον Πάριο καλλιτέχνη Θρασυμήδη άγαλμα του θεού.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

  • Ο Ξενώνας ή Καταγώγιον που προοριζόταν για τη διαμονή των προσκυνητών και των συνοδών τους.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

  • Το κυκλικό μυστηριακό οικοδόμημα, η Θόλος.
  • Το Εγκοιμητήριον ή Άβατον, όπου ο ασθενής ερχόταν και κοιμόταν στο έδαφος και ο Θεός τον επισκεπτόταν στον ύπνο του και τον θεράπευε ή του υποδείκνυε την κατάλληλη θεραπεία.
  • Το Στάδιο, χώρο τέλεσης αθλητικών αγώνων στο πλαίσιο των Μεγάλων Ασκληπιείων που διοργανωνόταν κάθε 4 χρόνια.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου που μολονότι είναι μικρό σε μέγεθος, στεγάζει αξιόλογα ευρήματα και εκθέματα, όπως π.χ. άγαλμα του Ασκληπιού.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

  • Και φυσικά το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, το διασημότερο και πιο καλοδιατηρημένο μνημείο από όλα.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Εμείς περιπλανηθήκαμε μέσα σε όλους τους χώρους και κυριολεκτικά μαγευτήκαμε από τα αξιοθέατα και τα μνημεία που συναντήσαμε, τα κυριότερα από τα οποία βρίσκονται υπό συντήρηση και αναστήλωση.

Περισσότερο από όλα όμως (όπως και στους περισσότερους επισκέπτες) μας εντυπωσίασε το αρχαίο θέατρο. Οι κερκίδες, τα εδώλια, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα. Πράγματι, είναι το ωραιότερο ανοιχτό αρχαίο θέατρο του κόσμου! Ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος και ένα φυσικό τοπίο που όντως γαληνεύει την ψυχή.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Είναι ένα αξιοθέατο παγκόσμιου βεληνεκούς του σύγχρονου κόσμου. Συνδυάζει την τέλεια ακουστική, την κομψότητα και τις συμμετρικές αναλογίες. Είναι το μέρος όπου γεννήθηκε η ψυχαγωγία με την κυριολεκτική της έννοια (αγωγή ψυχής).

Κοιτάζοντας το από ψηλά μοιάζει σαν κοχύλι ή σαν ανθρώπινο αυτί. Και είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού το πώς δύναται να παρέχει σε όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως θέσης, τέλεια ακρόαση.

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Σύμφωνα με μία παλαιότερη επιστημονική μελέτη, η εκπληκτική ακουστική είναι αποτέλεσμα ενός προηγμένου συστήματος σχεδιασμού, το οποίο λειτουργεί ως εξής: οι σειρές καθισμάτων από ασβεστόλιθο φιλτράρουν τους ήχους χαμηλής συχνότητας και ενισχύουν τους ήχους υψηλής συχνότητας, έτσι ώστε να σβήνουν οι ψίθυροι των θεατών και να εντείνονται οι φωνές των ηθοποιών.

Η Επίδαυρος είναι ένα θέατρο ζωντανό. Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρουσιάζονται παραστάσεις στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Στην Επίδαυρο έχουν κατά καιρούς εμφανιστεί κορυφαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα, η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η περιήγηση σε αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο συνιστά, ακόμη και σήμερα, θεραπεία ψυχής και σώματος. Είτε τη συνδυάσετε με την παρακολούθηση κάποιας παράστασης είτε όχι, Αξίζει να έρθετε!!

Στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

 

Το μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Το μικρό Θέατρο Επιδαύρου.

Στην Επίδαυρο και μάλιστα δίπλα στον σημερινό οικισμό, βρίσκεται το μικρό αρχαίο θέατρο, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το 1971. Χτίστηκε και αυτό τον 4ο πΧ αιώνα στην θέση οπού βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης και έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Το καλοκαίρι διοργανώνονται συχνά εκει μουσικές παραστάσεις με θέα τις ακτές του νομού Αργολίδος!

 

Τέλος, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στο πανέμορφο χωριό της Παλαιάς Επιδαύρου για φαγητό σε μια από τις ψαροταβέρνες του και αργότερα για μπανάκι σε μια από τις παραλίες που βρίσκονται πέριξ του λιμανιού.

Το χωριό Επίδαυρος.

Το χωριό Επίδαυρος.Τα νερά εκεί είναι πεντακάθαρα και ο συνδυασμός πράσινου και θάλασσας ιδανικός. Ενδεικτικά προτείνουμε την τοποθεσία βυθισμένη πολιτεία που και εμάς έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.

Στην παραλία «Καλυμνιός» μέσα στη θάλασσα και σε μικρό βάθος ένα τμήμα της αρχαίας πόλης έχει βυθιστεί. Στα νερά του Κόλπου αχνοφαίνονται τα απομεινάρια της, είτε από βάρκα είτε κολυμπώντας. Σε κάποια σημεία σώζεται ακόμα και ο αρχαίος λιμενοβραχίονας. Αξίζει να κάνετε μια βουτιά με μάσκα και να θαυμάσετε σε βάθος μόλις δύο μέτρων τα καλοδιατηρημένα καταποντισμένα κτίρια της βυθισμένης πολιτείας.

Είναι σίγουρο ότι το θέαμα θα σας προκαλέσει θαυμασμό και δέος.

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *