Η ταξιδιωτική μας πρόταση που πρέπει οπωσδήποτε να μπει στην must do!! λίστα των προορισμών σας αφορά βέβαια το πανέμορφο νησί της Ιθάκης που είχαμε την ευτυχία να επισκεφτούμε οικογενειακώς πέρυσι και να περάσουμε εκεί τις διακοπές μας.
Τα Επτάνησα είναι για εμάς πραγματικά ανυπέρβλητα, το Ιόνιο ένα όνειρο και η Ιθάκη ένας τόπος μυθικός που μέσα από την Ομηρική ποίηση, ενέπνευσε και εμπνέει την ανθρωπότητα στους αιώνες.
Βαθύ.
Πρωτεύουσα της Ιθάκης είναι το Βαθύ, αμφιθεατρικά χτισμένο πάνω σε όρμο με γαλαζοπράσινα νερά, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά λιμάνια της Ελλάδος. Είναι ένα χωριό έντονα γραφικό και χαρακτηρίζεται αδιαμφισβήτητα από την επτανησιακή αρχιτεκτονική παράδοση. Διαθέτει αρκετά καφέ, μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ που είναι ανοιχτά όλη την ημέρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες του νησιού.
Λαζαρέτο.
Από τα παραλιακά μαγαζιά θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε ένα υπέροχο βράδυ χαζεύοντας το νησάκι του Σωτήρα, το Λαζαρέτο, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού απέναντι ακριβώς από το λιμάνι.
Μικροσκοπικό και ακατοίκητο, μα με τη δική του ιστορία, συγκαταλέγεται στα ρομαντικότερα μέρη του Ιονίου. Είναι γεμάτο πεύκα, στη μέση των οποίων βρίσκεται κρυμμένο το μικρό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.
Αναφορικά με την ιστορία του Λαζαρέτο (πηγή: travel.gr) :
Το ίδιο το όνομά του παραπέμπει σε εξελληνισμένη μορφή της ιταλικής λέξης «lazaretto». Δείχνοντας έτσι ότι λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Βενετών στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το 1503 στην περίπτωση της Ιθάκης.
Σύμφωνα δηλαδή με τις πηγές που έχουμε διαθέσιμες, από το 1560 έδεναν εκεί όσα πλοία έρχονταν στο Βαθύ, περιμένοντας έπειτα 40 μέρες σε καραντίνα πριν τους επιτραπεί να ελλιμενιστούν και να αποβιβάσουν κόσμο.
Τα κτίσματα όπου διέμεναν λέγεται ότι ήταν χτισμένα από αρχαία ελληνικά ερείπια (κατά μεγάλο μέρος), με μερικά ανάμεσά τους να διασώζουν εκτενείς επιγραφές.
Μέρος επίσης του λαζαρέτου ήταν και μια εκκλησία, αφιερωμένη στον Παντοκράτορα.
Το λαζαρέτο αξιοποιήθηκε στη συνέχεια και από τους Βρετανούς, όταν τα Επτάνησα βρέθηκαν στα δικά τους χέρια: το 1817 αναπροσάρμοσαν τους χώρους του οικοδομώντας ένα ευμεγέθες, διώροφο κτήριο, το οποίο κάλυψε όλη σχεδόν την επιφάνεια της νησίδας.
Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κι έτσι συνέχισε να λειτουργεί και μετά την ενσωμάτωση της Ιθάκης στο Βασίλειο της Ελλάδας, μέχρι το 1912.
Τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον φοβερό σεισμό του 1953 στην περιοχή, οπότε κι αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Γκρεμίστηκαν τότε και τα τελευταία κατάλοιπα του λοιμοκαθαρτηρίου, το οποίο είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατόπεδο αιχμαλώτων.
Έτσι, ως μοναδικό κτίσμα στο νησάκι στέκει σήμερα ο γραφικός ναΐσκος που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, ο οποίος εκτιμάται πως χτίστηκε το 1668.
Κατά το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα Ιανού (2020) το εκκλησάκι υπέστη ορισμένες σοβαρές ζημιές, που μπόρεσαν όμως και επισκευάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χάρη σε αυτό, όπως είπαμε και πιο πριν, το Λαζαρέτο έχει πλέον μια ολότελα νέα ταυτότητα ως ρομαντικός προορισμός, καθώς αναδείχθηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος για την τέλεση γάμων.
Επιπρόσθετα, βέβαια, μαζεύεται κόσμος και κάθε 5 με 6 Αυγούστου, όταν φτάνει δηλαδή η γιορτή του Σωτήρος –οπότε το ιερό τελεί λειτουργία, την οποία παρακολουθεί πλήθος ανθρώπων, προσεγγίζοντας με καΐκια και βάρκες.
Τα καλοκαίρια ορισμένοι επισκέπτες της Ιθάκης κολυμπούν ως το Λαζαρέτο, εκμεταλλευόμενοι τη μικρή απόσταση από το ένα μέρος της ακτής.
Σημεία ενδιαφέροντος στο Βαθύ.
- Η προτομή του Ομήρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Ιθάκης, στο Βαθύ.
Είναι φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκε από λευκό μάρμαρο χάρη στη χορηγία του Γεράσιμου Κ. Βαλλάτου..
Πάνω στη βάση της προτομής του Ομήρου είναι χαραγμένος ο χρησμός του Μαντείου του Δελφών προς τον αυτοκράτορα της Ρώμης, Αδριανό: “ΕΔΟΣ Δ’ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ ΕΣΤΙΝ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΔΕ ΠΑΤΗΡ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΕΗ. ΕΠΙΚΑΣΤΗ ΜΗΤΗΡ, ΗΜΙΝ ΕΤΙΚΤΕ ΒΡΟΤΩΝ ΠΟΛΥ ΠΑΝΣΟΦΟΝ ΑΝΔΡΑ”.
- Το άγαλμα του Οδυσσέα βρίσκετε στο “Μπαστούνι” της προκυμαίας της κεντρικής πλατείας στο Βαθύ.
Το συγκεκριμένο άγαλμα φιλοτέχνησε η Ιθακήσια γλύπτρια Κορίνα Κασσιανού. Η σύνθεση του αγάλματος απεικονίζει τον Οδυσσέα σε δυο μορφές.
Στη μια όρθιο, νέο, αγέρωχο, να ατενίζει τη θάλασσα που τον πλάνεψε και τον μάγεψε.
Στην άλλη μορφή, είναι σκυφτός, κατάκοπος, με το κουπί του σκάφους του στα χέρια, δαμάζοντας τα κύματα, με μοναδικό του σκοπό την επιστροφή στην γλυκιά πατρίδα του την Ιθάκη!
- Στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Ιθάκης, στο κέντρο του λιμανιού, δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται μια μεγάλη σιδερένια άγκυρα.
Είναι ένα μνημείο, αφιερωμένο στους Θιακούς ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα.
- Το μέγαρο του εφοπλιστή Δρακούλη που θεωρείται σήμα κατατεθέν στο Βαθύ.
Πριν το πάρει ο ίδιος, ήταν άλλοτε Επαρχείο Ιθάκης μέσα στο οποίο γεννήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς από κεφαλλονίτες γονείς. Το κτήριο για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως καφετέρια-μπαρ.
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο της Ιθάκης.
Με πολλή χαρά και λαχτάρα αναμέναμε να επισκεφτούμε και τα 2 μουσεία της πρωτεύουσας του νησιού, όπου είχαμε πληροφορηθεί ότι υπήρχαν σημαντικότατα εκθέματα. Δυστυχώς το καλοκαίρι του 2022 και τα δύο αυτά μουσεία ήταν κλειστά…
- Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Την συγκεκριμένη οικία μπορείς να την δεις μοναχά από έξω. Σίγουρα μια καλή ιδέα θα ήταν να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα για να είναι επισκέψιμη για το κοινό.
- Ο Άγιος Νικόλαος των Ξένων για να επισκεφτείς την εικόνα του Ιησού Ελκόμενου φιλοτεχνημένη από το El Greco.
Μάλιστα, κατά την 1η ημέρα της αφίξεως μας στην Ιθάκη έτυχε να παραβρεθούμε σε μεγαλοπρεπή λιτανεία που τελέστηκε από την συγκεκριμένη εκκλησία παρουσία της φιλαρμονικής του νησιού και πλήθους κόσμου.
- Η προτομή του Οδυσσέα έξω από το Δημαρχείο.
- Τέλος, αξίζει να διαθέσετε λίγες ώρες για να περπατήσετε τα δρομάκια του χωριού και να δείτε από κοντά τις ομορφιές του, τα πέτρινα σπίτια, τα καλαίσθητα στέκια.
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι ονομασίες οδών στην Ιθάκη, οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους παρμένες από τα έπη του Ομήρου.
Η Ιθάκη είναι γεμάτη από εκπληκτικά χωριουδάκια και ειδυλλιακούς παραθαλάσσιους οικισμούς. Ας κάνουμε μία αναφορά σε αυτά που εμείς ξεχωρίσαμε…
Κιόνι.
Σίγουρα ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδος και ίσως το ομορφότερο του νησιού. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Ιθάκης, με αμφιθεατρική δόμηση στο βάθος ενός φιλόξενου όρμου όπου δεσπόζουν τρεις μισοερειπωμένοι ανεμόμυλοι.
Γοητευτικό, φινετσάτο και κοσμοπολίτικο, ένα παραμυθένιο παραθεριστικό μέρος.
Το λιμάνι κατακλύζεται από δεκάδες ιστιοπλοϊκά κάθε μέρα.
Προτιμήστε να κάνετε την βόλτα σας στο Κιόνι απογευματινή ώρα για να ρεμβάσετε το όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Φρίκες.
Μικρό ψαροχώρι και συνάμα δημοφιλής προορισμός γιοτ και σκαφών. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Λευκάδα.
Ανωγή.
Το πιο ορεινό, κατοικημένο χωριό της Ιθάκης. Στην βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς (12ος αιώνας) θα δείτε εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι «μενίρ».
Το Μενίρ του Αρακλή.
Στην περιοχή γύρω από το χωριό Ανωγή ο επισκέπτης μπορεί να δει τεράστιους βράχους να υψώνονται από το έδαφος. Οι ντόπιοι τους ονομάζουν “Μενίρ”.
Το μεγαλύτερο από αυτά τα Μενίρ είναι 9 μέτρα, ονομάζεται Αρακλής. Το Μενίρ πήρε την ονομασία του από μυθικό ήρωα Ηρακλή.
Περαχώρι.
Γνωστό και ως «το μπαλκόνι της Ιθάκης», με υπέροχη θέα στο Βαθύ και τα γύρω νησιά.
Σε σχετικά κοντινή απόσταση από το χωριό αυτό βρίσκεται και η σπηλιά ρίζες που συστήνουμε να επισκεφτείτε.
Σπήλαιο Ρίζες.
Ξεκινώντας από το Βαθύ παίρνετε τον αυτοκινητόδρομο προς Μαραθιά. Λίγο πριν την θέση Ανεμοδούρι (υπάρχει πινακίδα), στην δεξιά άκρη του δρόμου θα δείτε μια μπλε πληροφοριακή πινακίδα, και από εδώ θα ξεκινήσετε για το σπήλαιο.
Το μονοπάτι είναι ανηφορικό, αλλά έχει εύκολη κλίση. Μετά από ανάβαση περίπου 20 λεπτών βρίσκεστε στο σπήλαιο.
Στο εσωτερικό του θα μπείτε από ένα μικρό άνοιγμα του βράχου και το εντυπωσιακών διαστάσεων, για τα δεδομένα της Ιθάκης, σπήλαιο θα ανοιχτεί μπροστά σας! Στο πλάι της οροφής του σπηλαίου υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα και από εκεί μπαίνει αρκετός αέρας και φως.
Στο κάτω μέρος αυτού του ανοίγματος θα δείτε μια γέρικη συκιά. Το σπήλαιο έχει μεγάλη χωρητικότητα και για αυτό στο παρελθόν χρησίμευε για να σταβλίζονται ζώα. Ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για το ομηρικό Σπήλαιο του Ευμαίου, όπου έκλεινε τα ζώα του ο χοιροβοσκός του Οδυσσέα.
Σταυρός.
Το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ένα όμορφο πάρκο με την προτομή του Οδυσσέα και η αναπαράσταση του Οδυσσειακού ανακτόρου.
Σε κοντινή απόσταση από τον Σταυρό είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Αθανασίου.
Σχολή Ομήρου – παλάτι Οδυσσέα.
Αναφορικά με το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη(πηγή: travel.gr):
Το 2010 τα ερείπια ενός ανακτόρου εντοπίστηκαν πολύ κοντά στο ορεινό χωριό Εξωγή της Ιθάκης, ένα κτίριο που μάλλον αποτελούνταν από δύο ή τρία διαφορετικά επίπεδα και ήταν χτισμένο με τρόπο μεγαλοπρεπή πάνω σε βράχο. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως το κτίσμα περιελάβανε, μεταξύ άλλων, εργαστήρια, αποθήκες, αποχετευτικό σύστημα, καθώς και υπόγεια δεξαμενή νερού. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία ανευρέθηκαν, επίσης, ένα ταφικό μνημείο, καθώς και ένα πηγάδι, τα οποία χρονολογούνται στο 1200 π.Χ. Αρκετές ομοιότητες παρατηρούνται μεταξύ του συγκεκριμένου κτιριακού συμπλέγματος και άλλων γνωστών μυκηναϊκών ανακτόρων, όπως εκείνα των Μυκηνών και του Νέστορα, κάτι που τοποθετεί με ασφάλεια το παλάτι στην ίδια χρονική περίοδο με την Τρωική Εκστρατεία.
Αν και στα εντυπωσιακά ερείπια του ανακτόρου, που αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιθάκης, δεν έχει βρεθεί κάποια ένδειξη που να αποδεικνύει πως στο παλάτι έζησε στα αλήθεια ένας βασιλιάς με το όνομα Οδυσσέας, το κείμενο του Ομήρου παραμένει τόσο καθοριστικό και επιδραστικό για τα παγκόσμια γράμματα που ποτέ κανείς δεν θα τολμούσε να αφήσει την αμφιβολία να χαλάσει έναν υπέροχο μύθο. Άλλωστε, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Για το συγκεκριμένο σπουδαιότατο αξιοθέατο, έχω να παρατηρήσω ότι σε γενικές γραμμές ήταν αφημένο στην τύχη του. Στο σημείο δεν υπήρχε καμία ενημερωτική πινακίδα και δυσκολεύεται κάποιος να βρει ακόμη και τα υπολείμματα της αρχαίας περιτείχισης. Την κατάσταση κάπως σώζει η αρχαία αναπαράσταση που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Σταυρός για να σου δώσει μια μικρή ιδέα. Ευτυχώς που υπάρχει και η υπέροχη θέα να σε αποζημιώσει για το ανέβασμα.
Μικρά διαμάντια διάσπαρτα στην ενδοχώρα σας περιμένουν να σας εκπλήξουν ευχάριστα όπως το υπαίθριο μουσείο αγαλμάτων που βρίσκεται προς το Κάλαμο της Βόρειας Ιθάκης. Τα περισσότερα από αυτά τα αγάλματα είναι αντίγραφα αρχαίων, που έχει δημιουργήσει εκεί ο αείμνηστος Στάθης Ραυτόπουλος και έχουν έρθει από τη μακρινή Αυστραλία.
Στον Κάλαμο στη βόρεια Ιθάκη υπάρχει και η ομώνυμη πηγή,η μοναδική πηγή του νησιού, με τρεχούμενο, καθαρό, πόσιμο νερό.
Πέρα από τους πανέμορφους οικισμούς και εκπληκτικά τοπία, η Ιθάκη διαθέτει και υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
Παραλία Γιδάκι.
Θεωρείται η καλύτερη παραλία της Ιθάκης.
Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι βοτσαλωτή με απίστευτα τυρκουάζ νερά. Εκεί υπάρχει μικρός αριθμός από ξαπλώστρες και ομπρέλες και μια μικρή καντίνα.
Η πρόσβαση γίνεται είτε με σκάφος, είτε με πεζοπορία περίπου μισής ώρας από ένα μονοπάτι που ξεκινά από τον κόλπο του Σχίνου.
Παραλία Αφάλες.
Στο βόρειο τμήμα του νησιού, μία παραλία με γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, επιβλητικούς βράχους και βοτσαλένια παραλία. Ότι πρέπει για ηρεμία και ξεκούραση.
Παραλία Φιλιατρό.
Απίστευτα νερά και φυσικό τοπίο. Για πολλούς η καλύτερη παραλία στην Ιθάκη από αυτές που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Θα πρέπει όμως να πάτε νωρίς το πρωί για να βρείτε παρκινγκ. Επίσης είναι και οργανωμένη και διαθέτει μπαρ και ταβέρνα.
Παραλία Καμίνια.
Οπωσδήποτε μία από τις ωραιότερες παραλίες στην Ιθάκη. Είναι κόλπος οπότε δεν έχει κύμα όταν φυσάει. Πράσινα νερά και χώρος για παρκινγκ. Beach bar με καλή μουσική, κοκτέιλ και πουφ για να αράξεις…
Παραλία Λούτσα.
Μια παραλία στο βαθύ, δίπλα στο λιμάνι του οικισμού, που το καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο. Είναι από τις οργανωμένες παραλίες της Ιθάκης με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα. Τα νερά είναι πολύ ρηχά και η μισή παραλία αποτελείται από άμμο ενώ η άλλη μισή με βότσαλο.
Παραλία Μάρμαγκας.
Η φυσική ομορφιά, τα κάτασπρα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά θα σας γοητέψουν. Λίγα μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μια μικρή λασπολίμνη, η οποία, μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν ιδανική για λασπόλουτρα (Αλυκές).
Δυστυχώς, πλέον η λίμνη είναι βρώμικη και όλα αυτά αποτελούν παρελθόν.
Παραλία Μηνύματα.
Πανέμορφη παραλία, μόλις 2,5 km από το βαθύ, προσβάσιμη με το αυτοκίνητο. Είναι ανοργάνωτη κ αρκετά μικρή με παχύ ίσκιο από τα δέντρα που φτάνουν μέχρι κάτω κοντά στο νερό. Είναι με βότσαλο όπως σχεδόν όλες στην Ιθάκη και σχετικά βαθιά.
Παραλία Πόλις.
Κάτω από τον Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία Πόλις, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στον βυθό της βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε. Στην βόρεια πλευρά του λιμανιού, είναι η Ομηρική Σπηλιά του Λοΐζου στην οποία βρέθηκε το περίφημο «ΕΥΧΕΙΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» του 2ου π.Χ. αιώνα και το οποίο φυλάσσεται στο μουσείο του Σταυρού.
Παραλία Σαρακίνικο.
Στην ουσία είναι δυο παραλίες που χωρίζονται με ένα μονοπάτι. Οργανωμένες μεν, αλλά μπορεί να έχεις και την δική σου ομπρέλα.
Η πρώτη είναι σαν λιμανάκι που δένουν βάρκες με ένα μικρό μαγαζί για καφέ και φαγητό. Στην δεύτερη επιτρέπεται και ο γυμνισμός.
Στην Ιθάκη υπάρχουν και αρκετά αξιόλογα ξωκλήσια και μονές. Από αυτά αυτό που ξεχωρίσαμε ήταν η Ιερά Μονή Καθαρών.
Η Ιερά Μονή των Καθαρών αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ιθακήσιους. Είναι κτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, σε 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Βαθύ.
Το καμπαναριό της Ιεράς Μονής Καθαρών καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε. Η θέα της Ιθάκης από το σημείο αυτό είναι μοναδική. Φαίνεται όλο το νότιο τμήμα του νησιού, αλλά και η Κεφαλονιά, από την άλλη μεριά.
Μην παραλείψετε να απολαύσετε τον ήλιο να δύει πίσω από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.
Επίσης, μην φύγετε από την Ιθάκη αν δεν δοκιμάσετε τα τοπικά παραδοσιακά πιάτα του νησιού, όπως το κοτόπουλο τσερέπα από αλμυρά και από γλυκά την ντόπια ροβανή με μέλι, λάδι και ρύζι.
Γενικά η Ιθάκη είναι ένας μαγικός προορισμός που αν δεις από κοντά για μία μόνο φορά δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου. Ένας τόπος παραμυθένιος και συνάμα πέρα ως πέρα αληθινός!
Υπήρχαν, ωστόσο και ονομαστά αξιοθέατα του νησιού που εμείς δυστυχώς δεν καταφέραμε να επισκεφτούμε.
Εκτός από τα μουσεία στο Βαθύ που πέρυσι ήταν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο κλειστά, κλειστός ήταν και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης Αλαλκομενών, αλλά και το σπουδαιότατο Σπήλαιο των Νυμφών!
Ειδικά η είδηση ότι δεν μπορούμε να επισκεφτούμε το συγκεκριμένο σπήλαιο μου στοίχησε πολύ. Ανυπομονούσα να αντικρύσω την πύλη των θνητών και εκείνη των θεών και να θαυμάσω τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Σε αυτό το σπήλαιο, σύμφωνα με τον μύθο, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου.
Ίδια ατυχιά και με το χωριό Εξωγή. Η Εξωγή είναι το βορειότερο χωριό του νησιού, χτισμένο σε υψόμετρο 340μ. είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που προσφέρει ξεχωριστή θέα σε όλη τη βόρεια Ιθάκη. Εκεί υπάρχουν οι Πυραμίδες της Εξωγής, τις οποίες δυστυχώς δεν καταφέραμε να δούμε, καθώς την ημέρα που βρισκόμασταν εκεί γίνονταν εργασίες ενόψει της γιορτής της Αγίας Μαρίνας (όπου γίνεται μέγα πανηγύρι) και ήταν αδύνατον να πλησιάσουμε…
Αντίστοιχα, πολλά σπουδαία οικήματα που βρίσκονται στην Ιθάκη θα έπρεπε να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν καταλλήλως. Πέρα απο την οικία του Οδυσσέα Ανδρούτσου που προαναφέραμε, το ίδιο συναντήσαμε και στο Κιόνι, όπου στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι που (σύμφωνα με την τοπική παράδοση) έζησε μέχρι και την Επανάσταση του 1821, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Θα ήθέλα να κλείσω το αφιέρωμα στην Ιθάκη με τα λόγια που διάβασα σε έναν οδηγό του νησιού που πήρα στα χέρια μου όταν φτάσαμε και αληθινά με άγγιξαν… (πηγή: Ithaca.gr)
Ιθάκη, σύμβολο, προορισμός, επιστροφή. Ιθάκη, όνειρο, πλώρη, καράβι, απάνεμο λιμάνι του ταξιδευτή.
Μονοπάτια πανάρχαια, εκεί που περπάτησε η Πηνελόπη, ο Τηλέμαχος, ο Οδυσσέας.
Βουνά ευγενικά, δασύφυλλα, με ήρεμες πλαγιές, που δεν αγγίζουν τα σύννεφα.
Ακρογιάλια κατάλευκα, που περιμένουνε του κάθε γυρισμού την ώρα.
Πέτρες κυκλώπειες που καταυγάζει το φως του χρόνου, μάρτυρες ιστορίας σπουδαίας.
Βήματα γνώριμα. Στων αιώνων το πέρασμα, ο ψίθυρος των κοχυλιών σαν κάλεσμα της μνήμης, όταν φυσάει από την θάλασσα το μαϊστράλι.
Άνθρωποι πολυταξιδεμένοι, που έστω και αργά επιστρέφουν στην ανεξίτηλη ρίζα. Χώμα λιγοστό, που γεννάει αγριολούλουδα και νοσταλγία.
Η Ιθάκη πάντα είναι εκεί. Στέκει ολόρθη κι ακούραστη, αντικείμενο νοσταλγίας και βαθιάς αναζήτησης. Αυτή είναι η μοίρα της, ο λόγος της ύπαρξής της στην απεραντοσύνη της Θάλασσας.
Κι όταν απ’ του πελάγου το δρόμο, η πλώρη σου, σαν άλλου Οδυσσέα, θ’ αράξει στη μυθική της αγκαλιά, τότε θα σε καλωσoρίσει σα γνώριμος παλιός…
Γιατί η Ιθάκη σε περίμενε. Γιατί η Ιθάκη σε περιμένει.
Φλόγα που πυροδοτεί την ανίχνευση κάθε εσωτερικού μας δρόμου και δίνει την ελπίδα της λύτρωσης, του γυρισμού και της βαθιάς επίγνωσης του εαυτού μας.
Γι’ αυτό κι ο ταξιδευτής ξέρει καλά «οι Ιθάκες τί σημαίνουν».