Πρωτοχρονιάτικη μπουγάτσα.
ΓΛΥΚΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πρωτοχρονιάτικη μπουγάτσα.

Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας είναι πολλά και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο στην Κρήτη συναντάμε σίγουρα το πιο γλυκό από αυτά.

Όσοι επισκέπτες βρεθείτε την Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο, θα εκπλαγείτε από το έθιμο της μπουγάτσας. Αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους για να αγοράσουν μπουγάτσα για τους ίδιους αλλά και για να την κρατάνε στους δικούς τους στο σπίτι τους για το καλό του χρόνου.

Μάλιστα για το λόγο αυτό, εκτός από τα κλασσικά μπουγατσατζίδικα στο κέντρο της πόλης, πολλοί φούρνοι στο Ηράκλειο διανυκτερεύουν! Επιπρόσθετα,σε αρκετά σημεία στήνονται υπαίθριοι πάγκοι προκειμένου να προλάβουν όλοι να προμηθευτούν το πολυπόθητο γλύκισμα.

Το έθιμο εικάζεται ότι ξεκίνησε από τις χαρτοπαικτικές λέσχες που λειτουργούσαν στην καρδιά της πόλης. Οι νικητές κερνούσαν τους χαμένους μπουγάτσα για να τους γλυκάνουν για τη χασούρα, ενώ οι ηττημένοι έπαιρναν μπουγάτσα για το σπίτι για να απαλλαγούν από την πιθανή γκρίνια των συζύγων τους. Με αυτό τον τρόπο όλοι ήταν κερδισμένοι. Την περίοδο των γιορτών αυτή η συνήθεια γινόταν εντονότερη, αφού αυξανόταν η κίνηση στις λέσχες, και σταδιακά μετεξελίχθηκε σε ένα έθιμο για την πόλη του Ηρακλείου. Έτσι, πλέον δεν υπάρχει κανένα σπίτι που να μην υποδέχεται με μπουγάτσα το νέο έτος.

Εμείς σήμερα Πρωτοχρονιά σκεφτήκαμε να σας δείξουμε την πιο απλή συνταγή για μπουγάτσα που υπάρχει. Για να την φτιάξετε χρειάζεστε:

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση.

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα και προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τη βανίλια. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ και τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτα, στη συνέχεια το κρεμμώδες μείγμα μας και από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Χαρακώνουμε τα κομμάτια και ψήνουμε τη μπουγάτσα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όταν κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Μία εύκολη συνταγή για να γλυκάνουμε τη νέα χρονιά που ξεκινάει. Εύχομαι να είναι για όλους μας γεμάτη υγεία, χαρά και γαλήνη!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *