Πόσες φορές δεν έχει συμβεί, μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα να μην μπορείτε να πάτε στη θάλασσα, παρόλο που το θέλετε πολύ? Κάτι οι υποχρεώσεις, κάτι η έλλειψη χρόνου, ο μπελάς της μετακίνησης ή άλλοι διάφοροι λόγοι που δεν το ευνοούν και τελικώς μένετε σπίτι.
Και τώρα? Ποιος ακούει τα πιτσιρίκια που το μόνο που θέλουν είναι να παίξουν με την άμμο, να πλατσουρίσουν στο νερό και να δροσιστούν?
Μια σοφή παροιμία λέει: «όταν δεν πάνε τα παιδιά στην παραλία, έρχεται η παραλία στα παιδιά…»! Και ναι! αφού δεν μπορούμε να πάμε εμείς στη θάλασσα, θα φέρουμε τη θάλασσα στο σπίτι!
Ο τρόπος πολύ εύκολος και δοκιμασμένος. Εμείς πέρυσι το καλοκαίρι το επιχειρήσαμε για πρώτη φορά και αφού στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, το δοκιμάσαμε και φέτος.
Δημιουργήσαμε τη δική μας θάλασσα και παραλία, την απλώσαμε μπροστά στα πόδια των μικρών στη βεράντα και αυτά παίξανε με την ψυχή τους, αφήνοντας και λίγο τη μανούλα να πιεί ήσυχη το καφεδάκι της.
Για την δημιουργία της αίσθησης της παραλίας, χρειάστηκε να δημιουργήσουμε σπιτική άμμο με τον εξής απλό τρόπο.
Υλικά για σπιτική άμμο.
- 1 κιλό (7 – 8 φλιτζάνια) αλεύρι
- 1 φλιτζάνι (200 ml) λάδι
Όπου αλεύρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Καλαμποκάλευρο
- Αλεύρι ολικής άλεσης
- Σιμιγδάλι
Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις (αλεύρι ολικής άλεσης, σιμιγδάλι) πετυχαίνεται καλύτερα το φυσικό χρώμα της άμμου.
Όπου λάδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω:
- Ελαιόλαδο
- Ηλιέλαιο
- Σπορέλαιο
- Καλαμποκέλαιο
- Βρεφικό λάδι (baby oil)
Αν το παιδάκι είναι πολύ μικρό και υπάρχει πιθανότητα να βάλει την σπιτική άμμο στο στόμα του, καλύτερα αποφύγετε το baby oil. Έτσι όλα τα υλικά είναι βρώσιμα και η μανούλα γλιτώνει το άγχος.
Στη δική μας περίπτωση που δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, χρησιμοποιήσαμε baby oil κι έτσι και η άμμος μοσχομύρισε, αλλά και αποφύγαμε τη συγκέντρωση μυρμηγκιών στο χώρο παιχνιδιού μας.
Η σπιτική άμμος μπήκε σε ένα μεγάλο, ορθογώνιο, πλαστικό αποθηκευτικό κουτί και πιστέψτε με δεν αλλοιώθηκε καθόλου από πέρυσι που είχαμε να το ανοίξουμε.
Με διάφορα παιχνίδια παραλίας (κουβαδάκια, φτυαράκια, φόρμες άμμου κλπ) το παιχνίδι απογειώθηκε.
Ωστόσο, ένας μικρός «χαμούλης» είναι αναμενόμενος, γι’ αυτό είναι προτιμότερο το παιχνίδι αυτό να στηθεί στον κήπο, το μπαλκόνι ή τη βεράντα και για μεγαλύτερη σιγουριά μπορεί να στρωθεί ένας μουσαμάς ή κάποιο παλιό σεντόνι από κάτω ή να συγκεντρωθούν όλα τα υλικά μέσα σε μία παιδική πισίνα.
Δίπλα στην παραλία με τη σπιτική άμμο, φτιάξαμε και τη θάλασσα.
Γεμίσαμε με νερό της βρύσης μια μεγάλη ορθογώνια λεκάνη (πρώην βρεφικό μπανάκι) και μέσα ρίξαμε όσες βαρκούλες είχαμε.
Καθώς το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό, η Μαρίλια επέμενε να ρίξουμε μέσα και λίγο αλατάκι. Βάλαμε αργότερα και λίγες σταγόνες μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής και έτοιμη και η θάλασσα!
Θάλασσα και παραλία κατ’ οίκον λοιπόν!
Μια πολύ ωραία δραστηριότητα που σίγουρα θα ενθουσιάσει τα μικρά παιδιά!
Καλό τριήμερο!!
Αν ψάχνετε για δροσιστικά, καλοκαιρινά παιχνίδια, ρίξτε μια ματιά κι εδώ!