Ποδήλατο ισορροπίας.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ποδήλατο ισορροπίας.

Η άνοιξη σιγά- σιγά τελειώνει και από Δευτέρα μπαίνουμε κι επίσημα στο καλοκαίρι. Είναι ένα ιδανικό διάστημα για έρευνα σχετική με τα παιδικά ποδήλατα (ποδήλατο ισορροπίας ή κλασικό) που κυκλοφορούν στην αγορά, για όσους γονείς δεν το έχουν κάνει ήδη .

Η εκμάθηση ποδηλάτου θεωρείται ομολογουμένως ένας σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι μια δεξιότητα που αργά ή γρήγορα όλα τα παιδάκια κατακτούν, το καθένα στο χρόνο του.

Το προηγούμενο μόλις διάστημα έμαθε και η Μαρίλια (6+ ετών) ισορροπία στο ποδήλατο της. Μέσα στην καραντίνα βρήκαμε κι εμείς χρόνο να την βοηθήσουμε να βγάλει τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατο της.

Ήταν μια διαδικασία που κράτησε αρκετούτσικες μέρες και απαίτησε μεγάλα αποθέματα υπομονής και αντοχής εκ μέρους μας για να στεφτεί με επιτυχία. Αρχικά κρατούσαμε τη σέλα του ποδηλάτου για να ισορροπήσει η Μαρίλια και σιγά- σιγά με ήρεμο τρόπο απομακρύναμε τα χέρια μας από αυτή.

Και όλα αυτά χωρίς να φύγουμε από το πλευρό της. Αντιθέτως, ακολουθώντας την με τρεχάλα πάνω κάτω. Και φυσικά καθησυχάζοντας την, κάθε φορά που έχανε την ισορροπία της και έπεφτε.

Συγκρίνοντας τα παραπάνω με την περίπτωση του Στέφανου (4+ ετών), ο οποίος έχει εδώ και 2 χρόνια ποδήλατο ισορροπίας και ξέρει ήδη να ισορροπεί, θέλησα να μιλήσω για το λεγόμενο «ποδήλατο ισορροπίας» που ολοένα και κερδίζει έδαφος στους μικρούς αναβάτες.

Το ποδήλατο ισορροπίας του Στέφανου ήταν δώρο βάπτισης. Είναι ένα ιδιαίτερο ποδήλατο με ξύλινο σκελετό, ρυθμιζόμενη θέση και ρόδες με αέρα.

Δεν έμοιαζε με κανένα άλλο ποδήλατο που μέχρι τότε είχα δει. Ακόμα θυμάμαι και γελάω με την αντίδραση μου όταν έκανα το unboxing και το έβγαλα από την κούτα…

Τι είναι πάλι αυτό? Γιατί δεν έχει πετάλια? Μισοτελειωμένο μας ήρθε? Το καλαθάκι? Η κόρνα? Φώς? Βλέπετε δεν είχε στην εποχή μου ποδήλατα ισορροπίας (ούτε στο χωριό μου) και πράγματι ήταν η πρώτη φορά που ερχόμουν σε επαφή με κάτι τέτοιο.

Μόλις το συναρμολογήσαμε και το δώσαμε στο Στέφανο, εκείνος απλά κάθισε πάνω του και σπρώχνοντας με τα πόδια του το έδαφος, κουνιόταν πάνω – κάτω. Έπειτα όμως…

Ποδήλατο ισορροπίας.

Όσο περνούσε ο καιρός ο Στέφανος ακουμπούσε τα πόδια του στο έδαφος όλο και λιγότερο και ισορροπούσε όλο και καλύτερα.

Ποδήλατο ισορροπίας.

Πλέον ακουμπάει τα πόδια του στο έδαφος μόνο για να δώσει ώθηση στο ποδήλατο του.

Το συγκεκριμένο λειψό φαινομενικά δώρο, αποδείχθηκε ίσως το καλύτερο που έλαβε ποτέ έως σήμερα.

Το ποδήλατο ισορροπίας είναι ουσιαστικά ένα εκπαιδευτικό ποδήλατο χωρίς πετάλια για να μάθει το παιδί να ισορροπεί και να στρίβει.

Ποδήλατο ισορροπίας.

Όταν το παιδί μαθαίνει ποδήλατο ξεκινώντας με τις βοηθητικές ρόδες, μαθαίνει πρώτα να κάνει πετάλι και μετά να ισορροπεί. Με το ποδήλατο ισορροπίας , πρώτα μαθαίνει να ισορροπεί και μετά μαθαίνει να κάνει πετάλι.

Αυτή τελικά είναι και η σωστή σειρά.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ποδήλατο έχει και άλλα θετικά:

  • Είναι κατάλληλο για παιδάκια 18 μηνών και άνω.
  • Είναι μια πολύ αποτελεσματική γυμναστική.
  • Συμβάλει στην σωματική τους ανάπτυξη.
  • Βελτιώνει την στατική και δυναμική ισορροπία.
  • Βελτιώνει τον διμερή συντονισμό.
  • Άριστη εξάσκηση των αντανακλαστικών.
  • Αισθητή βελτίωση στην αυτοπεποίθηση τους.

Μην ξεχνάτε να ρυθμίζετε τη σέλα στο κατάλληλο ύψος όσο το παιδάκι μεγαλώνει και να του φοράτε πάντα κράνος για ασφαλείς βόλτες.

Ποδήλατο ισορροπίας.

Εμείς το προτείνουμε ανεπιφύλακτα και όπως φαίνεται μετά από 2 καλοκαίρια είμαστε πανέτοιμοι για τη μετάβαση σε ποδήλατο με πετάλια!! ♥

Ποδήλατο ισορροπίας.

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *