Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Παραδοσιακό Κρητικό Χωριό «Αρόλιθος», ένα μέρος που πραγματικά αξίζει να επισκεφτεί κανείς στην περιοχή Τύλισσος του νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Την εκδρομή διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου που φοιτά η Μαρίλια με σκοπό να κλείσει η τρέχουσα σχολική χρονιά με τον πιο όμορφο τρόπο.
Εκεί είχε προγραμματιστεί να συμμετέχουμε (παιδιά και γονείς μαζί) στην εφαρμογή ενός πολύπτυχου προγράμματος δράσης με τίτλο «Χαρούμενα Κρητικόπουλα».
Αφού πρώτα γνωρίσαμε τις δύο αξιαγάπητες Μουσειοπαιδαγωγούς, οι οποίες μας προσέφεραν κέικ και πορτοκαλάδα, χωριστήκαμε σε 2 ομάδες των 10 περίπου ατόμων η κάθε μία.
Η πρώτη από τις δράσεις αφορούσε το σκάλισμα της γης και το φύτεμα των σπόρων. Η μουσειοπαιδαγωγός μας έδειξε πως καλλιεργούσαν παλιά οι παππούδες μας τη γη και στη συνέχεια μας παρότρυνε να τους μιμηθούμε…
Μας έδειξε πως έσκαβαν, φύτευαν και πότιζαν τα δέντρα τους κουβαλώντας νερό από την πηγή.
Στη συνέχεια μας έδειξαν το Μιτάτο, το παλίο κατάλυμα του βοσκού.
Έπειτα μπήκαμε σε ένα από τα παραδοσιακά σπίτια του Χωριού με σκοπό να δούμε πως ήταν μέσα (επίπλωση, παλαιά αντικείμενα κλπ),
αλλά και να συμμετέχουμε στο ζύμωμα του ψωμιού με τον τρόπο που το έκαναν οι γυναίκες τα παλιά χρόνια.
Η φουρνάρισσα του Χωριού Αρόλιθος μας υποδέχθηκε με χαμόγελο και αφού μας βοήθησε να πλύνουμε τα χέρια μας με καθαρό νερό και πράσινο σαπούνι, φόρεσε (σε μικρούς και μεγάλους) ποδιά μαγειρικής και μας έδειξε πώς να ζυμώσουμε με παραδοσιακό τρόπο το ψωμί.
Μικρά καρβέλια ψωμιού δημιουργήθηκαν από μικρά και μεγάλα χεράκια, τα οποία στη συνέχεια ψήθηκαν.
Στο τέλος της δράσης διανεμήθηκαν ζεστά- ζεστά στους συμμετέχοντες προς κατανάλωση.
Στη συνέχεια η ομάδα κατευθύνθηκε προς ένα ακόμα παραδοσιακό σπίτι του Αρόλιθου, όπου ήρθε σε επαφή με την υπέροχη τεχνική του αργαλειού.
Η μουσειοπαιδαγωγός, αφού μας παρουσίασε αυτή την χειροκίνητη μηχανή ύφανσης, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν από κοντά και να δοκιμάσουν πως δουλεύει!
Έπειτα σειρά είχε ο χώρος όπου τα παιδιά δοκίμασαν την τέχνη του πηλού. Κομμάτια πηλού μοιράστηκαν σε όλους και με οδηγό τη φαντασία ο καθένας μας δημιούργησε κατά βούληση.
Τις μικρές μας αυτές δημιουργίες φυλάξαμε με προσοχή μέχρι να στεγνώσουν και να τις πάρουμε μαζί ως ενθύμιο κατά την αποχώρηση.
Η τελευταία δράση αφορούσε την εκμάθηση του Σιγανού, του πιο εύκολου από τους Κρητικούς Χορούς.
Η μουσειοπαιδαγωγός, αφού έδειξε τα βήματα στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και προετοίμασε λιγάκι τους μικρούς μαθητές, τους οδήγησε στην μεγάλη πίστα του Κρητικού Παραδοσιακού Συγκροτήματος «Αρόλιθος».
Εκεί όλα τα παιδάκια παρουσίασαν στους γονείς που τα καμάρωναν το χορευτικό τους.
Ακολούθησαν γέλια, τραγούδια και πολύ χορός…
Κρήτη μου όμορφο νησί
Κρήτη του παραδείσου
Κρατάς δεξιά μιαν ήπειρο
Αριστερά μιαν άλλη
Τους παίζεις τη βροντόλυρα
Για να χορέψουν πάλι
Η δράση έκλεισε με φρεσκότατους και νόστιμους λουκουμάδες!
Γονείς και παιδιά παραμείναμε στο χώρο του Αρόλιθου και απολαύαμε ένα γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα του.
Είναι πράγματι ένα μέρος εξαιρετικά γραφικό και όμορφο, με πολλές δράσεις και επιλογές για οποιονδήποτε θελήσει να το επισκεφτεί, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.