ψωμί με μπύρα.
ΑΛΜΥΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ

Φτιάξαμε πανεύκολα ψωμί!

Το να φτιάχνει κανείς σπιτικό ψωμί τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο. Εμείς το κάναμε ακολουθώντας τρεις διαφορετικές συνταγές, οι οποίες ωστόσο είχαν ένα κοινό σημείο. Απαιτούσαν ελάχιστο έως καθόλου ζύμωμα, εξού και πανεύκολες!

Ας δούμε ποιες ήταν αυτές:

 

1.Ψωμί με μπύρα.

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτάκι μπύρα (330ml)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα

ψωμί με μπύρα.Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι και την μπύρα. Τα ανακατεύουμε καλά με πιρούνι ή με το χέρι. Λαδώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα μας. Αν θέλουμε λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

 

2. Ψωμί με γιαούρτι.

ψωμί με γιαούρτι.

Υλικά:

  • 170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 170 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 100 ml νερό
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο τα φύλλα τους

ψωμί με γιαούρτι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τα αλεύρια, το αλάτι, τη σόδα και το δεντρολίβανο. Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε το γιαούρτι που το έχουμε αραιώσει με το νερό. Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι για να ενωθεί η ζύμη και μετά με το χέρι ζυμώνουμε για λίγο. Κάνουμε 2 μικρά καρβελάκια (ίδια στο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα) χωρίζοντας τη ζύμη στα δύο. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.

πηγή: Άκης Πετρετζίκης. 

 

3.Ψωμί με σιμιγδάλι

ψωμί με σιμιγδάλι.

Υλικά:

  • 500γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • Αλάτι
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • προαιρετικά μυρωδικό ξερό της αρεσκείας σας (βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη)

ψωμί με σιμιγδάλι.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με την μαγιά, το αλάτι και το μυρωδικό μας. Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη (δεν μοιάζει με ψωμί). Την απλώνουμε σε μια φόρμα, αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο ψωμί είναι ότι δεν περιέχει καθόλου αλεύρι και για αυτό και προτείνεται σε περιόδους δίαιτας. Πηγή: Η δίαιτα των μονάδων.

 

 

 

 

 

66 Shares

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *