Μενού για ρεβεγιον.
ΑΛΜΥΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Μενού για ρεβεγιόν.

Τελευταίο 10ημερο του Δεκέμβρη και πολλές νοικοκυρές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση των συνταγών εκείνων που θα κάνουν το γιορτινό τραπέζι τους να ξεχωρίζει.

Κι αν ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα η γεμιστή γαλοπούλα (σε επόμενο post θα σας παραθέσουμε την δική μας αγαπημένη συνταγή), στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι έχουν θέση όλα τα υπόλοιπα κρέατα. Ή σχεδόν όλα, αφού κατά την προσωπική μου άποψη το αρνί μπορεί και να λείπει! Έτσι κι αλλιώς είναι ο πρωταγωνιστής για το Πάσχα, ας μην φιγουράρει παντού…

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες συνταγές που έχουμε ξεχωρίσει  ανάλογα με το είδος κρέατος που θέλουμε να μαγειρέψουμε.

Προτεινόμενη συνταγή για μοσχάρι:

Μενού για ρενεγιόν.

Μοσχάρι με δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Την συγκεκριμένη συνταγή την είδα πρώτη φορά πριν χρόνια στο πρωινό του Αντένα. Την είχε μαγειρέψει η σπουδαία μαγείρισσα κα Τασία Δενδρινού, μου φάνηκε πολύ καλή, την δοκίμασα και δεν έπεσα έξω! Από τότε την φτιάχνω συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και πάντα αποσπά πολύ καλά σχόλια.

Υλικά.

  • 1,5 κιλό μοσχάρι (από μπούτι) κομμένο σε 16-20 κομμάτια
  • 600 γρ. (4 κομμάτια) πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 16 αποξηραμένα βερίκοκα
  • 16 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 2 λεμόνια
  • 2 καρότα σε ροδέλες κάπως χονδρές
  • Μισό ποτήρι του νερού κονιάκ
  • 2/3 ποτηριού νερού λάδι
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το μοσχάρι. Έπειτα ρίχνουμε τα πράσα να τσιγαριστούν κι αυτά. Σβήνουμε με κονιάκ και προσθέτουμε την σόγια σος. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι και ανάλογο νερό.  Όλα αυτά τα βράζουμε για 1,5 ώρα σκεπασμένα και 10 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και το λεμόνι. Γαρνίρουμε με ρύζι.

Σημ. Αυτά ακριβώς ανέφερε η συνταγή. Ωστόσο εγώ πάντα συνηθίζω να τη φτιάχνω στη χύτρα αντί στην κατσαρόλα, γλιτώνοντας χρόνο και κόπο.

 

Προτεινόμενη συνταγή για χοιρινό:

Μενού για ρενεγιόν.

Μεθυσμένο χοιρινό με πορτοκάλι και μανιτάρια.

Την συγκεκριμένη συνταγή την συνάντησα στο www.sundayspoon.gr , ένα πολύ ενδιαφέρον food blog και είναι πραγματικά πεντανόστιμη. Έχει ως εξής:

Υλικά.

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι σε κομμάτια
  • 150 γρ. λευκά μανιτάρια ολόκληρα
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • ¾ φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1 πορτοκάλι σε φέτες (χωρίς το λευκό περίβλημα για να μη πικρίζει)
  • Λίγο αλεύρι
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση.

Αλευρώνουμε ελαφρά το κρέας και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά (σε μεγάλο τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα), μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε το σοταρισμένο κρέας από το σκεύος και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά. Επαναφέρουμε στο σκεύος και το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και το κονιάκ. Μόλις περάσουν 1-2 λεπτά, προσθέτουμε και τον χυμό πορτοκαλιού. Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας (30-40 λεπτά) και ξεσκεπάζουμε. Αφαιρούμε το κρέας και τα μανιτάρια, αφήνοντας στο σκεύος μόνο τη σάλτσα. Ρίχνουμε στη σάλτσα τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε 1-2 λεπτά, ίσα να πάρουν γεύση. Σερβίρουμε το κρέας με τα μανιτάρια και τις φέτες πορτοκαλιού, αφού το περιχύσουμε με τη σάλτσα και το γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό. Συνοδεύουμε κατά προτίμηση με ρύζι ή πουρέ.

 

Προτεινόμενη συνταγή για κοτόπουλο:

Μενού για ρενεγιόν.

Ρολό κοτόπουλο με μουστάρδα και πορτοκάλι.

Το ρολό ένας εύκολος και πεντανόστιμος τρόπος να μαγειρέψεις κοτόπουλο. Το ζητάς έτοιμο από τον κρεοπώλη, με την γέμιση που επιθυμείς και το βάζεις στο φούρνο αφού πρώτα ενισχύεις τη γεύση του με τα υλικά που προτιμάς. Για την συγκεκριμένη συνταγή τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:

  • 1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο
  • Το χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 1 κ.σ. σόγια σος
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση.

Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί. Στο  multi αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν αραιή σάλτσα. Με αυτή περιχύνουμε το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου, ενώ στα 45 περίπου λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Σερβίρεται ζεστό.

 

Προτεινόμενη συνταγή για κουνελι:

Μενού για ρενεγιόν.

Κουνελάκι με μέλι και βαλσάμικο.

Υλικά.

  • 1 κουνέλι σε μικρές μερίδες
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι πιπέρι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί

Εκτέλεση.

Βάζουμε το λάδι να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά το κουνελάκι. Ρίχνουμε το σκόρδο να αρωματίσει και προσέχουμε να μην καεί. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το βαλσάμικο και το μέλι στο multi και τα προσθέτουμε στο φαγητό. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να ψηθεί το φαγητό μας.

 

Όλες οι παραπάνω συνταγές είναι ιδιαίτερες και δοκιμασμένες. Εμπλουτίζονται με συστατικά (ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, πορτοκάλι, μαυροδάφνη, κονιάκ, μέλι κλπ) και δίνουν μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη νότα στο τραπέζι, αλλά και στον ουρανίσκο μας! Δοκιμάστε να τις φτιάξετε και θα χαρούμε να μας πείτε πως σας φάνηκαν. Καλά μαγειρέματα!!

 

 

 

 

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *