Τυρόπιτα χωρίς φύλλο.
ΑΛΜΥΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ

5 αλμυρές πίτες χωρίς φύλλο.

11 Οκτώβρη σήμερα, κλείσαμε ένα μήνα από τη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία. Αλήθεια εσείς μανούλες που στέλνετε τα παιδάκια σας σχολείο (και ιδίως στο ολοήμερο) πως τα καταφέρνετε με το κολατσιό των παιδιών?  Σπάτε το κεφάλι σας κι εσείς, όπως κι εγώ, τι να τους βάλετε στο ταπεράκι κάθε μέρα?

Τα δικά μου παιδιά εκτός από τα γνωστά (τοστάκι, κουλουράκια, φρούτα κλπ), αγαπάνε πολύ τις πίτες. Η μαμά αγαπάει επίσης τις πίτες για σνακ στο γραφείο. Ιδίως εκείνες που ετοιμάζονται γρήγορα, απλά και με λίγα υλικά, τύπου τα ανακατεύω όλα μαζί σε ένα ταψί και τα βάζω στο φούρνο.

Μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο, σήμερα θα σας δείξω ποιες συνταγές για πίτες έχω ξεχωρίσει. Όλες οι συνταγές αφορούν πίτες χωρίς φύλλο, γεγονός που τις κάνει ακόμα πιο εύκολες.

Λοιπόν, ξεκινάμε?

 

1.Τυρόπιτα χωρίς φύλλο.

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά

  • 1 κούπα του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κεσεδάκι βούτυρο μαλακό
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • 3-4 αυγά
  • 1/2 kg. φέτα
  • φρυγανιά
  • σουσάμι

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της φρυγανιάς.

Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και η φέτα να τριφτεί στο χέρι όσο χοντρή ή ψιλή θέλετε.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τη φρυγανιά.

Βάζουμε το μίγμα στο πυρέξ και απλώνουμε από πάνω αρκετό σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Σερβίρετε ζεστή και κρύα.

Πηγή: cookpad

 

2.Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά

  • 3 νεροπότηρα τριμμένο και καλά στυμμένο κολοκύθι
  • 2 νεροπότηρα φέτα τριμμένη
  • λίγο δυόσμο
  • λίγο πιπέρι
  • 1 νεροπότηρο γάλα
  • 1 νεροπότηρο αλεύρι up
  • 1/2 νεροπότηρο λάδι
  • 4 αυγά

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο.

Εκτέλεση

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ρίχνουμε σε ένα αλευροβουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (στους180 βαθμούς περίπου) μέχρι να ροδίσει (30-40 λεπτά).

Πηγή: cookpad

 

3.Πατατόπιτα χωρίς φύλλο.

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά

  • 2 1/2 κιλά πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 150ml ελαιόλαδο
  • 200γρ πικάντικο τυρί τριμμένο
  • 100γρ τρίμματα φέτα
  • 100γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 100γρ γάλα
  • 1 κ. σ. κοφτή ρίγανη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (εμείς δεν είχαμε και βάλαμε άνιθο)
  • Αλάτι-πιπέρι

Πατατόπιτα χωρίς φύλλο.

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Μόλις κρυώσουν τις λιώνουμε με τον μύλο λαχανικών ή με ένα πιρούνι.

Παίρνουμε 2 κ. σ από το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε ένα μικρό τηγάνι το κρεμμύδι.

Το ρίχνουμε στις λιωμένες πατάτες, προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το γάλα, την ρίγανη, τον μαϊντανό, το λάδι (κρατάμε λίγο για να αλείψουμε την πατατόπιτα) αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Λαδώνουμε ένα ταψί 30Χ40 και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα.

Αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια της πατατόπιτας με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά.

Πηγή: Olga’s Cuisine

 

4.Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο.

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο.

Υλικά

  • 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό
  • 200 γρ. ξινό τραχανά
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 200 γρ. (περίπου 3/4 του φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. φέτα
  • 180 γρ. κασέρι
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 4 αυγά
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τραχανόπιτα χωρίς φύλλο.

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό ή το ζωμό στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τον τραχανά να βράσει. Ανακατεύουμε συχνά και μόλις απορροφήσει όλα τα υγρά, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι. Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τον τραχανά όταν κρυώσει καλά. Ρίχνουμε τα 3 αυγά, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μαϊντανό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και αν είναι αρκετά αραιός ο χυλός, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτός, αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό.

Αλείφουμε το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αδειάζουμε σε αυτό το χυλό. Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια τις πίτας. Ψήνουμε στον αέρα, στους 170oC  για 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.

  Πηγή : Madame Ginger

 

5.Ζυμαρόπιτα με λιαστές ντομάτες και ρίγανη.

Ζυμαρόπιτα με λιαστές ντομάτες.

Υλικά

  • 2 αυγά
  • 2 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα
  • 2 ποτήρια Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
  • 8-10 λιαστές ντομάτες στο λάδι τους
  • 300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
  • 4 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
  • ελαιόλαδο για το ταψί (άλειμμα)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ζυμαρόπιτα με λιαστές ντομάτες.

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Σπάμε τα αυγά σε μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το αλεύρι. Το μείγμα είναι αραιός χυλός. Τοποθετούμε άδειο το ταψί στο φούρνο, να ζεσταθεί καλά, για 7΄-8΄. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και κρατάμε 4 κ. σ. από το λάδι τους. Βγάζουμε με προσοχή (γιατί καίει) το άδειο ταψί από το φούρνο και το αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο καλά στη βάση και στα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα τη ζυμαρόπιτα, πασπαλίζουμε με τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες και τη φρέσκια ρίγανη. Περιχύνουμε με το λάδι της λιαστής ντομάτας. Ψήνουμε τη ζυμαρόπιτα για περίπου 50΄, ώσπου να ροδίσει.

Πηγή: argiro.gr

 

5 πεντανόστιμες συνταγές που πέρα απο σχολικό σνακ, με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλές περιστάσεις (πάρτυ, επισκέψεις, πικ-νικ κλπ).

Δοκιμάστε τις και θα με θυμηθείτε…!

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *