Κρητικό ρακόμελο .
ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Κρητικό ρακόμελο.

Αν και η Κρήτη είναι γνωστή για τους αρκετά ήπιους και «μαλακούς» χειμώνες της, φαίνεται πως τελικά στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς κάνει κρύο στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στο νοτιότερο άκρο της…!

Το κρύο λοιπόν ήρθε για να μείνει. Τα τζάκια άναψαν, οι οικογένειες πήραν τα βουνά για να φωτογραφηθούν στο χιόνι, τα χωριά (από ένα υψόμετρο και πάνω) ντύθηκαν στα λευκά. Ακόμα και μέσα στην πόλη κατά διαστήματα έπεφταν μικρές χιονονιφάδες κάνοντας δρόμους και σπίτια να μοιάζουν σαν να έχουν πασπαλιστεί με άχνη ζάχαρη…

Είναι αλήθεια ότι στην Κρήτη δεν είμαστε συνηθισμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, βρισκόμαστε αδιαμφισβήτητα στην καρδιά του χειμώνα. Ας χαρούμε λοιπόν την ομορφιά του!

Ήδη από το φθινόπωρο ξεκινάει στα παραδοσιακά καζάνια στο νησί μας η απόσταξη της ρακής. Φίλοι και συγγενείς του μερακλή που βγάζει ρακή σμίγουν σε μεγάλες παρέες και γλεντούν μέχρι το πρωί. Μια πραγματικά ωραία εμπειρία και παράδοση.

Η ρακή επομένως δεν λείπει από το κρητικό τραπέζι. Έτσι τώρα που το κρύο είναι τσουχτερό είναι μια καλή ευκαιρία  να την αξιοποιήσουμε καταλλήλως. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από ένα ζεστό, μεθυστικό ρακόμελο!

Το ρακόμελο (όπως προδίδει και το όνομα του) είναι αλκοολούχο ποτό το οποίο παρασκευάζεται συνδυάζοντας τη ρακή με το μέλι. Η γεύση του εμπλουτίζεται από διάφορα μπαχαρικά όπως την κανέλα και το γαρύφαλλο. Πιο συγκεκριμένα:

Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι τη ρακή (1 ποτήρι) σε χαμηλή φωτιά προσέχοντας να μην βράσει και εξατμιστεί το οινόπνευμα (είναι αρκετά εύφλεκτο). Προσθέτουμε  την κανέλα (1-2 ξυλάκια) και το γαρύφαλλο (3-4 καρφάκια) και ανακατεύουμε. Έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι  ανακατεύοντας το μέχρι να διαλυθεί. Τέλος αφαιρούμε τα αρωματικά ξυλάκια και τα γαρύφαλλα και σερβίρουμε.

Κρητικό ρακόμελο .

Πίνεται ζεστό και πέρα από ότι είναι εύγευστο, έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό. Παλαιότερα το θεωρούσαν γιατροσόφι και το συνιστούσαν ως φάρμακο για το κρυολόγημα. Προσοχή στην κατανάλωση  όμως, καθώς δεν παύει να περιέχει σημαντική ποσότητα αλκοόλ.

Είναι ένα εξαιρετικό ποτό γεμάτο αρώματα. Ιδανικά συνοδεύεται από τζάκι και καλή παρέα.

Στην υγειά σας!

 

Related Post

17 Shares

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *