Λικέρ πορτοκάλι
ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΜΕ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Λικέρ πορτοκάλι.

Με τις γιορτές να πλησιάζουν ετοιμάζουμε γλυκά και βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά με φίλους. Μία καλή λύση για να κρατάμε ως δωράκι στις γιορτινές μας επισκέψεις είναι και τα λικεράκια. Είναι εύκολο να παρασκευαστούν (κάποια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα), με οικονομικό τρόπο και να διατηρηθούν όσο επιθυμούμε. Άλλωστε ξέρετε πολλούς να λένε όχι σε ένα σπιτικό λικέρ? Ειδικά με τόσο παιχνιδιάρικα γιορτινή εμφάνιση…

Λικέρ πορτοκάλι

 

Ας δούμε πως το φτιάξαμε:

Υλικά

  • 1 αποστειρωμένο μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
  • 2 μεγάλα ή 4 μέτρια πορτοκάλια ακέρωτα
  • Ένα σακουλάκι καρφογαρύφαλλα (μην τα φοβηθείτε, αυτά κάνουν τη διαφορά).
  • 2 ξυλάκια κανέλλας
  • 3½ κουτ. σούπας ή 70 γραμ. ζάχαρη
  • 750 ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα καλής ποιότητας

Για το Σιρόπι:

  • 400 γραμ. ζάχαρη
  • 400 γραμ. νερό
  • Φλούδα και χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Καρφώνουμε πάνω τους τα γαρύφαλλα. Εάν δεν καρφώνονται εύκολα, τρυπάμε πρώτα μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι στη φλούδα και μετά μπήγουμε τα γαρύφαλλα στις τρύπες.

Τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε 2 δάχτυλα να έχει κενό το καπάκι. Σφραγίζουμε το βάζο, ανακινούμε ελαφρά το λικέρ και το αφήνουμε για 30 – 35 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το στην αρχή κάθε μέρα, κι έπειτα μια φορά την εβδομάδα

Μετά τις 30 μέρες το ανοίγουμε και το περνάμε από σουρωτήρι, για να χωρίσουμε το υγρό από τα πορτοκάλια. Τα πορτοκάλια δεν τα στύβουμε, απλά τ’ αφήνουμε πάνω στο σουρωτήρι, μέχρι να στραγγίσουν.

Έπειτα φιλτράρουμε το λικέρ, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και φίλτρο του καφέ ή τουλπάνι (λεπτό ύφασμα).

Στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί για να βράσουν για περίπου 5 λεπτά και τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Την φλούδα την πετάμε.

Όταν το σιρόπι παγώσει , το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.
Αφήνουμε το λικέρ να σταθεί για τέσσερις – πέντε μέρες, ανακινώντας το μια – δυο φορές, κι έπειτα το αποθηκεύουμε σε μπουκάλια.

Λικέρ πορτοκάλι

 

 

Αν το λικέρ πορτοκάλι είναι το αγαπημένο σας, αυτή την συνταγή θα την λατρέψετε.

Αν πάλι προτιμάτε το λικέρ ρόδι, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Στην υγειά σας!

 

 

You may also like...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *